Ergonomi i elektrikerfaget

Elektrikere er sammen med tømrer, snedkere, malere, murer, gartnere og landmænd blandt de faggrupper, der i størst omfang udsættes for tunge løft og fysiske belastninger på arbejdspladsen. Det er særligt slid og belastninger i knæ, arme og skuldre, det går ud over.

Derfor er der ekstra god grund til, at have fokus og opmærksomhed på arbejdsmiljø og ergonomi i elektrikerfaget. At være elektriker kan nemlig være hårdt for kroppen pga. dårlige arbejdsstillinger, tunge løft samt vrid og drej i kroppen. Her spiller hjælpemidler en stor rolle i at sikre, at disse dårlige arbejdsstillinger reduceres, så skader, slid og sygemeldinger reduceres.

Et godt arbejdsmiljø som elektriker

Det er særligt hårdt fysisk arbejde og gentagne belastninger, som resulterer i smerter i kroppen, og som er årsagen til, at medarbejdere sygemeldes – enten i kortere eller længere perioder. Det er skidt for både medarbejderen selv, men også for arbejdspladsen, som mister en værdifuld arbejdskraft og som får øget omkostninger til løn under sygdom og ansættelse af vikarer. Derfor giver det rigtig god mening for alle, at have fokus på ergonomi i elektrikerfaget

Det, der særligt skal undgås, er arbejdsstillinger hvor ryggen er bøjet forover, hvor armene er løftede og arbejde, som er meget fysisk anstrengende. Det er nemlig typisk de tre ting, der fører til slid og skader. Heldigvis kan korrekt ergonomi og gode hjælpemidler forebygge rigtig meget.

Hjælpemidler der sikrer god ergonomi

Et hjælpemiddel, som er ergonomisk korrekt, er et hjælpemiddel, som kan justeres til kroppens udformning og give variation i den konkrete arbejdsstilling. Ergonomiske hjælpemidler kan også være hjælpemidler, som kan tilpasses specifikt til brugerens krop – frem for at det er brugeren, som skal tilpasse sig til hjælpemidlet.

Ergonomisk korrekte hjælpemidler er noget af det, der er allerbedst til at forebygge arbejdsskader, slid og smerter i kroppen i elektrikerfaget. Derfor har vi hos IMMO netop fokus på at udvikle ergonomiske korrekte produkter som er brugertilpassede og skræddersyet til specifikke fag og industrier, som fx elektrikerfaget.

Det kan eksempelvis være tekniske hjælpemidler, som bruges til at standse eller hindre fald, som er en af de hyppigste ulykker på arbejdspladsen, og som kan føre til alvorlige ulykker. Faldulykker kan bl.a. skyldes ustabilt underlag, forkert fodtøj eller arbejde, hvor der ikke anvendes det korrekte hjælpemiddel. Et eksempel herpå er arbejde der udføres i højden, hvor der anvendes stiger frem for lifte. Ofte er en lift et langt bedre valg end en stige, når der skal arbejdes i højden.

© IMMO A/S – 2024 CVR : 33575149